©depositphotos

Ju e gjeni veten duke u rrotulluar nëpër shtrat natën, dhe e vetmja gjë që ju ndihmon është një çarçaf. Duket sikur ato kanë fuqi magjike dhe ne flemë më shpejt. Edhe netët e nxehta nuk janë ndryshe. Ka disa arsye pse ne jemi kaq të lidhur me to dhe pasi të mësoni pse, do të ketë kuptim gjithçka.

Ne zbuluam pse i përdorim batanijet/çarçafët tonë dhe tani po e ndajmë këtë me të gjithë ju.

Rregullon temperaturën e trupit tonë

Ne jemi krijesa me gjak të ngrohtë, që do të thotë se trupi ynë rregullon temperaturën e tij të brendshme, dhe kjo është ajo që na ndihmon të qëndrojmë të ngrohtë. Sidoqoftë, kur jemi në një gjumë të thellë, i gjithë kontrolli ynë zhduket – kjo është koha kur kërkojmë ndihmë nga gjërat përreth nesh. Dhe batanijet ose çarçafët ndihmojnë trupin tonë të rregullojë dhe të ruajë temperaturën që na nevojitet.

Batanijet janë një pjesë thelbësore e rutinës sonë të gjumit

© Sam K / Pexels © Ivan Oboleninov / Pexels

Ne jemi gjithashtu “krijesa të zakonit” dhe kjo ka një ndikim të madh në pse kemi nevojë për batanijet. Edhe nëse nuk bëhet fjalë për të ndjerit të sigurt, ne kemi përdorur batanije tërë jetën tonë dhe që prej asaj kohe është gdhendur në rutinën tonë. Pra, kur shkojmë në shtrat dhe mbulohemi me një batanije, trupi ynë merr një sinjal se është koha për të fjetur.

Batanijet ulin stresin dhe ankthin.

Serotonina është një nga kimikatet “e të ndjerit mirë” që luan një rol të rëndësishëm për të na bërë të lumtur dhe të qetë. Kur jemi të stresuar dhe në ankth, është e vështirë të biem në gjumë. Sidoqoftë, pasi të mbulohemi, sasia e këtij kimikati rritet dhe ato ndjenja fillojnë të largohen.

Batanijet na ndihmojnë të biem në gjumë.

© depositphotos.com © depositphotos.com

Batanijet krijojnë një mikroklimë: një pengesë ku temperatura nuk ndryshon shumë. Kjo ngroh lëkurën tonë dhe faktorët përreth që qetësojnë trupin tonë nuk do të na ndikojnë aq shumë. Pra, ne flemë më shpejt dhe kemi një gjumë më të mirë dhe më pak të shqetësuar.

Ndihemi të mbrojtur dhe të sigurt.

Batanijet nxisin ndjenjën tonë të sigurisë sepse frika më e zakonshme që kishim kur ishim fëmijë ishte frika nga errësira. Pra, kur ajo ndjenjë fillonte ne do të mbuloheshim plotësisht. Ishte mbulimi ynë magjik që luftonte frikën tonë dhe na bënte të ndiheshim të mbrojtur. Kjo ndjenjë e sigurisë mbetet ende sot me ne kur jemi nën batanije.