©depositphotos

Të gjitha vitaminat janë thelbësore që trupi të kryejë një sasi të jashtëzakonshme të funksioneve të përditshme. Pas shikimit të mirë, një sistem efektiv riprodhues dhe lëkura e shëndetshme qëndron vitamina A ëtshtë e pranishme në një shumëllojshmëri të gjerë të ushqimeve, por rreziku i mungesës së tij ekziston, kryesisht në nënat shtatzëna, foshnjat dhe fëmijët në fazat e hershme të rritjes .

Ne dëshirojmë t’ju informojë për disa shenja fizike që mund të tregojnë praninë e një mangësie të vitaminës A në trup. Mos harroni në fund, ku ne do t’ju rekomandojmë ushqime të dobishme që mund t’ju ndihmojnë të pasuroni dietën tuaj.

Lëkura e thatë

© tretinoin / reddit

Vitamina A është një nga elementët kryesorë që trupi ka nevojë për të riparuar indet e lëkurës dhe nga ana tjetër, ta mbajë atë të hidratuar. Një simptomë shumë e zakonshme e mungesës së një vitamine A është shfaqja e ekzemës, e cila shfaqet kur lëkura bëhet aq e thatë sa të marrë ngjyrën e kuqërremtë sikur të ishit lënduar. Ajo gjithashtu bëhet shumë kruajtëse.

Verbëria e natës

Sinjali i mëposhtëm është një nga më të shpeshtit. I njohur gjithashtu si nyktalopia, ky është një problem i syve që e bën të vështirë të shihet në errësirë. Në ambiente të ndezura me shkëlqim, mprehtësia që duhet të ketë sistemi i syve është dobësuar dhe bëhet e pamundur të përpunohen imazhe të errëta.

Akne

© urban_light / depositphotos

Siç u përmend më lart, vitamina A është një nga riparuesit e shkëlqyeshëm të indeve të lëkurës. Në mungesë të saj, fytyra mund të bëhet e thatë dhe për shkak të kësaj, të prodhojë vaj të tepërt i cili mund të shkaktojë shfaqjen e akneve. Kjo është arsyeja pse vitamina A mund të përdoret për të trajtuar problemet që lidhen me aknet.

Probleme me konceptimin

Nëse keni probleme për të konceptuar, mungesa e vitaminës A mund të jetë shkaku. Sistemet riprodhuese të burrave dhe grave funksionojnë më mirë nëse konsumohet vitamina A.

Ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë A mund të nxisë pjellorinë. Përveç kësaj, gratë shtatzëna duhet ta përfshijnë atë në dietat e tyre, pasi humbja e shtatzënisë ka qenë e lidhur me një mungesë të vitaminës A.

Shërimi i ngadaltë i plagës

Trupi ka tendencë të shërojë plagët brenda një kohe të shkurtër falë prodhimit të kolagjenit. Kjo proteinë gjendet në organizmat e shëndetshëm dhe falë saj, lëkura dhe gjaku mund të mbesin të shëndetshme. Vitamina A ndihmon në prodhimin e saj. Kështu që nëse vini re që lëkura juaj ka probleme për të shëruar plagët, duhet të kontrolloni nëse shihni ushqime të mjaftueshme me vitaminë A, siç janë karota, portokalli, qumështi dhe mishi i kuq.

Rritje e ngadaltë

 

Kjo është një nga shenjat të cilave duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje, veçanërisht tek foshnjat dhe fëmijët. Është e rëndësishme të konsumoni vitaminën A nga muaji i tretë i shtatzënisë dhe t’i jepni fëmijës gjatë viteve të para të jetës. Është përgjegjëse për zhvillimin e shikimit dhe sistemit imunitar të fëmijës, si dhe rritjen e trupit të fëmijës dhe ndryshimet fizike të nënës.

Sytë e thatë

Një nga shenjat më të rëndësishme të kësaj mangësie është pamundësia për të prodhuar lot dhe për të lagur zorrën e trashë. Nëse kjo siklet vazhdon, ajo mund të çojë në dobësimin e plotë të kornesë dhe humbjen e shikimit.

Ushqime në të cilat mund të gjeni vitaminën A

Përfshini ushqimet e mëposhtme në dietën tuaj dhe do të vini re shpejt ndryshime në trupin tuaj!

© istetiana / gettyimages

Vezë: Një vezë e zier përmban 8% të vitaminës A që duhet ta konsumojmë çdo ditë.

Salmon: Në 100 gram ka 149% të vitaminës A të nevojshme në ditë.

Spinaq: Në një filxhan të gatuar ka 105% të vitaminës A.

Patatja e ëmbël: Ësshtë një nga burimet më të mira të vitaminës A sepse në një filxhan të vetëm ka 122% të asaj që duhet të konsumojmë çdo ditë.

Karotat: Në një filxhan, ka 148% të vitaminës.