© dibettadifino / Depositphotos , © splinter9042@mail.ru / Depositphotos

Të gjithë e dinë se lënia e rrobave në lavatriçe është e padëshirueshme, dhe është më mirë të lani pjatën pasi të keni ngrënë menjëherë. Sidoqoftë, ndonjëherë edhe amvisat më me përvojë bëjnë të njëjtat gabime kur i rregullojnë gjërat. Fakti është se ato përdorin ca truke të njohura që, megjithëse duket se janë të sakta, në të vërtetë, madje mund të jenë të rrezikshme.

Ne kemi përpiluar një listë të tërë të zakoneve të përditshme që mund të dëmtojnë shëndetin e anëtarëve të familjes.

Larja e dyshemesë

© cottonbro / Pexels

Për shumë prej nesh, pastrimi i dyshemesë me fshesë është një mënyrë e shpejtë për të pastruar shtëpinë tonë. Sidoqoftë, në realitet, puna e fshesës vështirë se mund të quhet efektive. Një pastrim i tillë nuk eliminon as një të dhjetën e ndotjes.

Një pjesë e pluhurit ngrihet në ajër dhe vendoset në mobilje, ndërsa pjesa tjetër në formën e grimcave gërryese të vogla në veshje, gjë që e bën dyshemenë të duket si me pluhur. Është shumë më mirë të mos pastroni dyshemenë, por ta bëni me vakum. Pastrimi do të jetë më i plotë, dhe apartamenti do të qëndrojë i pastër për shumë më gjatë.

Preferoni dërrasën e prerjes plastike dhe jo prej druri

© WhoaInteresting / Twitter , © RoseArmory / Twitter

Ekziston një mit që tabelat e prerjes plastike janë më higjenike sesa ato prej druri. Sidoqoftë, kjo nuk është aspak e vërtetë. Përkundër faktit se druri poroz me të vërtetë thith bakteret mirë, është gjithashtu një mjedis shkatërrues, agresiv për ta.

Ndërsa tabelat plastike janë të sigurta vetëm derisa të shfaqen gërvishtjet e para mbi to. Materiali sintetik shërben si një ambient ideal për shumimin e baktereve, dhe madje edhe dezinfektimi i plotë nuk do të jetë në gjendje t’i zhdukë plotësisht ato.

Lani tabelën e prerjes me detergjent enësh

© Anetlanda / Depositphotos

Pastruesi i larjes së enëve heq në mënyrë efektive mbetjet e ushqimit nga bordi i prerjes. Por gërvishtjet dhe shkurtimet përmbajnë gjithashtu mbetje mikroskopike të ushqimit që janë të padukshme për syrin, të cilat, pasi thithin edhe një përbërje me sapun, transferohen më pas në çdo ushqim tjetër që do të gatuhet në këtë tabelë. Është mirë që të dezinfektohen bordet prerëse me peroksid hidrogjeni.

Hidhni llumin e kafesë dhe ujin pasi të keni zier makaronat në lavaman

Llumi i kafesë i derdhur në lavaman shpesh shkakton bllokime të kanalizimeve. Gjithçka ka të bëje me konsistencën e veçantë, falë së cilës pluhuri i kafesë mbetet në depozitat yndyrore në tuba dhe formojnë një lloj mpiksjeje atje.

E njëjta gjë mund të thuhet për ujin e mbetur nga gatimi i orizit ose makaronave. Lëngu ngjitës shpejt vendoset në muret e brendshme të tubave, por shpërndahet mjaft ngadalë, gjë që shkakton rrezikun e bllokimit.

Rregullimi i krevatit pas zgjimit

© Heather Raine / Pixabay , © Katarzyna Odrzywołek / Pixabay

Lajmi, i cili ka të ngjarë të kënaqë ata të cilët rregullojnë shtratin çdo mëngjes është ende një sfidë. Fakti është se marimangat e pluhurit jetojnë në çdo shtrat – organizmat mikroskopikë që ushqehen me qelizat e vdekura të lëkurës së njeriut. Nxehtësia dhe lagështia janë kushte ideale për jetën e tyre.

Rregullimi i shtratit menjëherë pas zgjimit,  krijon një atmosferë qiellore për marimangat e pluhurit. Më pas, mund të shkaktojë reaksione serioze alergjike, përfshirë astmën bronkiale, rinitin alergjik dhe konjuktivitin. Pas gjumit, është më mirë të lini batanijen të shpalosur në mënyrë që shtrati të mund të thahet.

Mbani perdet të hapura në çdo kohë

© Elina Sazonova / Pexels

Një artikull që para së gjithash duhet t’i kushtohet vëmendje nga njerëzit, banesat e të cilëve ndodhen në anën me diell. Nëse dëshironi që mobiljet dhe parketet të qëndrojnë tërheqëse për aq kohë sa të jetë e mundur, sigurohuni që të mbyllni perdet ose grilat gjatë kohës më të nxehtë të ditës.

Për shkak të bollëkut të rrezeve UV, dyshemetë e mobiljeve dhe drurit shpejt mund të njollosen dhe zbardhen.

Mbani peshqirët e mëndafshit në banjë

© Karolina Grabowska / Pexels

Peshqirët e mëndafshitt të varur në banjë mund të bëhen një ambient i vërtetë shumimi për kërpudhat dhe bakteret. Lagështia, nxehtësia dhe oksigjeni janë terren ideal për kultivimin e tyre.

Prandaj, për të mos dëmtuar lëkurën tuaj, peshqirët duhet të ndryshohen çdo 2 ditë. Dhe mos harroni t’i thani ato tërësisht. Është më higjenike t’i zëvendësoni ato me letër.

Pas pastrimit, e vendosni menjëherë furçën e tualetit tek mbajtësi

© Karolina Grabowska / Pexels

Nëse, pas përdorimit, menjëherë e vendosni furçën në mbajtësen e saj, atëherë mikrobet nga tualeti do të hyjnë në mbajtësin, ku ata do të shumohen në mënyrë aktive. Për të parandaluar që kjo të mos ndodhë, pasi të keni pastruar banjën, rekomandohet që lëmshi të laget të shtrihet mes tasit të tualetit dhe ulëses së ulur për një kohë, në mënyrë që lagështia e tepërt të mund të thahet.

Hidhni çajin në tualet

Hedhja e çajit në tualet është shumë e padëshirueshme. Nëse e bëni këtë rregullisht, tanina në çaj do të kthejë sipërfaqen e tasit të tualetit me ngjyrë kafe të errët. Nuk do të jetë aq e thjeshtë për të rikthyer tualetin në bardhësinë e tij origjinale.

Spërkatni pastruesin menjëherë në sipërfaqe

© uniqueton / Unplash

Spërkatja e agjentit të pastrimit direkt në sipërfaqen e mobiljeve dhe qelqit krijon një shtresë të hollë që është e padukshme për syrin. Kjo mund të bëjë që pluhuri dhe papastërtia të përmbahen edhe më shumë. Është më e saktë ta spërkatni në një leckë ose sfungjer.