©depositphotos

Rritja dhe zhvillimi i trupit të njeriut varet shumë nga funksioni i hormoneve. Këto molekula të vogla sinjalizimi janë përgjegjëse për gjendjen shpirtërore, emocionet, sjelljen dhe madje edhe pamjen tonë.

Ne vendosëm të zbulojmë në lidhje me simptomat më të zakonshme të pabarazive hormonale që mund të ndikojnë në pamjen tuaj. Nëse dyshoni se keni disa nga këto simptoma, bisedoni menjëherë me mjekun tuaj.

Aknet

© Depositphotos

Përhapja e puçrrave mund të jetë rezultat i kujdesit jo të duhur të lëkurës, një dietë të pabalancuar ose ciklit menstrual. Sidoqoftë, nëse puçrrat janë bërë shoqëruesi juaj i vazhdueshëm, është ndoshta një simptomë e një çrregullimi hormonal.

Pesha e tepërt

© Depositphotos

Shumë njerëz luftojnë me peshën e tyre gjatë gjithë jetës, duke rezistuar ndaj dëshirave për ushqim dhe duke bërë sport; të tjerët nuk bëjnë ndonjë përpjekje të veçantë. Problemet që lidhen me hormonet ka shumë të ngjarë të jenë shkaku i kësaj padrejtësie.

Lodhja

© Depositphotos

Lodhja kronike mund të jetë një shenjë që hormonet tuaja janë jashtë ekuilibrit. Edhe ata që bëjnë 8 orë gjumë mund të duken vazhdimisht të lodhur.

Një nivel i lartë i progesteronit mund të fajësohet për këtë. Një test i thjeshtë gjaku do të ndihmojë në matjen e përqendrimit të progesteronit në gjakun tuaj.

Djersitje (foto e kopertinës)

Djersitja e tepërt nuk është gjithmonë e lidhur me çrregullimet hormonale. Sidoqoftë, duhet të kontrolloni që nivelet e hormonit tuaj të kontrollohen nëse djersitja shoqërohet me valë të papritur të të nxehtit.

Rrathë të errëta nën sy

© Depositphotos

Asnjë fondatinë nuk do t’ju ndihmojë të mbuloni rrathët e errëta nën sytë tuaj nëse flini vetëm 3 orë në ditë. Gjumi shpesh duket se është një luks i papërballueshëm kur hormonet tuaja janë të çekuilibruara.

Pagjumësia kronike mund të jetë rezultat i mungesës së testosteronit tek burrat dhe progesteronit tek gratë.

Depresion

© Depositphotos

Depresioni mund të jetë një tjetër simptomë e çekuilibrit hormonal. Ankthi dhe depresioni mund të ndodhin pak para ciklit menstrual të një gruaje, gjatë shtatëzënësisë dhe në menopauzë.

Në rastin e sulmeve më të shpeshta të ankthit, bisedoni me një endokrinolog.

Ndryshimet e gjirit

© Depositphotos

Një nivel i ulët i estrogjenit mund ta bëjë indin tuaj të gjirit më pak të dendur. Një nivel i lartë i këtij hormoni mund të shkaktojë gunga ose ciste.

Nëse vëreni ndryshime të gjirit ose ndjeni një gungë në gji, mos vononi të këshilloheni me mjekun.

Humbje e flokëve

© Depositphotos

Humbja e tepërt e flokëve është një nga simptomat më të zakonshme të çekuilibrit të një hormoni. Edhe nëse shampot më të mira nuk ndihmojnë për të zvogëluar sasinë e flokëve të mbetur në furçën tuaj, duhet të testoni nivelin e hormoneve tuaj.

Flokë të padëshiruar

© Depositphotos

Ndërsa disa gra po përpiqen të ndalojnë humbjen e flokëve, të tjera janë duke kërkuar mënyra për t’i hequr qafe ato.

Flokët e errëta në gji, fytyrë, duar ose pjesë të tjera të trupit ku flokët zakonisht mungojnë ose janë minimale mund të tregojnë se ka probleme serioze hormonale.

Balanca hormonale e trupit të njeriut është shumë delikate dhe mund të prishet lehtë. Mosbalancimi mund të ndodhë natyrshëm për shkak të ndryshimeve në trup ose mjedis.