©depositphotos

Flokët shpesh mund të jenë shumë të vështirë për tu mirëmbajtur dhe për t’i mbajtur ato në formë gratë vazhdimisht kërkojnë produkte të reja. Sidoqoftë, duhet të dini që ka disa ushtrime të thjeshta që mund t’i bëni vetë, në shtëpi, që gjithashtu mund të ndihmojnë për këtë.

Ne do të nxjerrë në pah ushtrime, si poza dhe masazhe, që mund të bëjnë mrekulli për flokët tuaj.

Ngrohja e kokës

Për rritjen e flokëve, qarkullimi i gjakut në lëkurën e kokës është thelbësor, dhe ju mund ta përmirësoni këtë qarkullim me ushtrime të thjeshta masazhesh të kokës. Ju lehtë mund t’i bëni këto vetë në shtëpi.

Filloni në kurorën e kokës dhe filloni të fërkoni gishtat në kokën tuaj, në lëvizje rrethore.

Vazhdoni të masazhoni anët dhe shpinën, në të njëjtën mënyrë, për rreth 5 deri në 10 minuta në ditë.

Ju gjithashtu mund të bëni me lehtësi disa ushtrime të kokës pa lëvizje.

Ngrini vetullat sa më shumë që të keni mundësi dhe qëndroni në atë pozicion për 2 minuta para se të ktheheni në pozicionin e pushimit.

Fërkoni vetullat sa më lart që të jetë e mundur, duke mbetur në atë pozicion për 2 minuta para se të ktheheni në pozicionin e pushimit.

Ngrini vetullat sa mundeni dhe qëndroni në atë pozicion për 3 minuta para se të ktheheni në pozicionin e pushimit.

Ju gjithashtu mund të përdorni pëllëmbët e gishtërinjve për të shtrirë lëkurën e kokës. Thjesht vendosni gishtat në ballë dhe shtyni dhe tërhiqni ato larg njëra-tjetrës.

Përveç promovimit të rritjes së flokëve, kjo gjithashtu mund të lehtësojë tensionin dhe stresin.

Masazh indian i kokës

Masazhi indian i kokës është një praktikë e lashtë e bazuar në Ayurveda, e cila është më shumë se 1.000 vjet e vjetër. Ky masazh përfshin lëvizje ritmike në pikat e akupresionit që tradicionalisht quhen pika Marma.

  • Butësisht shtyni gishtat me të dy duart mbi kokën tuaj dhe fërkojeni – përsërisni këtë proces 2 ose 3 herë, me çfarëdo presioni të ndjehet mirë për ju.
  • Mbërtheni grushtat me flokë dhe butësisht tërhiqini ato për të lehtësuar tensionin nga koka.
  • Me përdorimin e pëllëmbëve të duarve tuaja, shtrydhni tempujt tuaj dhe me majën e gishtave që drejtohen lart, bëni lëvizje të ngadalta dhe rrethore.
  • Masazhoni qafën, nga shpatullat deri tek nofka e qafës nga të dy anët. Përsëriteni këtë proces disa herë.
  • Masazhoni me gishtin e madh, duke bërë rrathë të vegjël në pjesën e prapme të kokës, ku baza e kafkës takon shpinën. Përsëriteni, mbajeni presionin në nivelin e rehatshëm.
    Pastaj, kaloni në shpatulla, me një dorë në shpatullën e kundërt, shtrydhni muskulin nga baza e qafës deri në majë të shpatullës, pastaj zbritni krahun gjatë gjithë rrugës deri në bërryl. Bëjeni këtë 3 herë përpara se të lëvizni në shpatullën tjetër. Pastaj, qetësoni supet me lëvizje të mëdha rrethore në të njëjtën zonë.
  • Përfundoni duke fërkuar duart përmes flokëve tuaj nga pjesa e përparme e kokës deri në bazën e qafës. Përsëriteni disa herë, dhe ja ku keni mbaruar!
  • Përveçse është një praktikë e shkëlqyeshme për të mbajtur flokët tuaj në formë, kjo gjithashtu zvogëlon stresin dhe ankthin, relakson muskujt (veçanërisht ata në fytyrë), lehtëson tendosjen e syve dhe pagjumësinë, rikthen lëvizjen e nyjeve dhe forcon sistemin imunitar.

Ushtrimet e qafës

© Shutterstock

Ushtrimet në qafë janë të shkëlqyera në inkurajimin e rritjes së flokëve. Për të kryer këtë ushtrim, thjesht kryeni lëvizje para-pas-mbrapa dhe anësore, gjë që do të bëjë që muskujt e qafës tuaj të zgjaten.

Qëndroni drejt me duart tuaja poshtë në një pozicion natyror.

Zhvendosni kokën përpara dhe prapa, dhe zgjasni sa më shumë që të keni mundësi.

Kryeni të njëjtat lëvizje shtesë, por anash dhe mbajeni në secilën anë për rreth 10 sekonda.

Duke shtrirë ato muskuj në qafën tuaj, lejon që të lëshohen çdo tension dhe stres i bllokuar, duke përmirësuar rrjedhën e gjakut dhe, në fund të fundit, jo vetëm që promovon rritjen e flokëve, por gjithashtu ndihmon në shërimin e flokëve të dëmtuar.

Poza Joge

Disa nga metodat më të njohura për promovimin e rritjes së flokëve përfshijnë pozat e jogës. Uttanasana, e cila quhet edhe Standing Forward Fold Pose, stimulon rrjedhjen e gjakut në lëkurën e kokës. Ajo gjithashtu lehtëson stresin, një nga shkaqet kryesore të humbjes së flokëve.

Qëndroni drejt me duart tuaja në ajër.

Me gjunjët drejt, përpiquni të prekni këmbët me majat e gishtërinjve. Në fillim, mund të jetë e vështirë të bëhet. Por duke e bërë këtë 5-10 herë në ditë do t’ju lejojë të përmirësoheni shpejt, dhe flokët tuaj do t’ju duan për këtë.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të performoni Vajrasana, ose Diamond Pose, e cila ndihmon në shmangien e humbjes së flokëve dhe promovon rritjen e flokëve. Ky ushtrim duhet të bëhet vetëm pas drekës ose darkës.

Filloni duke u gjunjëzuar në dysheme, me të pasmet duke prekur thembrat.

Atëherë, mbajini duart mbi kofshë dhe lejojini vetes të uleni në këtë pozicion të rehatshëm. Qëllimi është të përpiqeni dhe të qëndroni të pozicionuar në këtë mënyrë për aq kohë sa të keni mundësi.

Ushtrime të frymëmarrjes

Disa ushtrime të frymëmarrjes si Kapal Bhati pranayama, që është një praktikë e kryer në joga, janë të shkëlqyera në promovimin e rritjes së flokëve. Kapal Bhati do të thotë «ballë i ndritshëm», dhe ju lehtë mund ta kryeni këtë ushtrim vetë në shtëpi sot.

Ushtrimi “ballë i ndritshëm” përfshin një seri marrjesh dhe nxjerrjesh të frymës.

1. Filloni duke u ulur në një pozitë të rehatshme me shpinën drejt.

2. Pastaj, merrni frymë thellë dhe ndërsa ta bëni një gjë të tillë, tërhiqni stomakun tuaj sa më shumë që të jetë e mundur.

3. Kryeni këtë 20 herë për të përfunduar një raund.

Kapal Bhati pranayama është i shkëlqyeshëm në forcimin e flokëve të dëmtuar dhe ndihmon rritjen e flokëve të rinj duke pompuar oksigjen të freskët në lëkurën e kokës. Ai gjithashtu mban të fortë rrënjët e flokëve dhe vonon ngjyrosjen e parakohshme të flokëve.

Pozat e përmbysura

 

Kjo metodë e përmbysjes është një teknikë e njohur për stimulimin e rritjes së flokëve. Kjo teknikë është e përbërë nga 2 pjesë. Së pari, do të doni të kryeni një masazh të kokës për të stimuluar gjëndrat e flokëve tuaj. Pastaj, pjesa e dytë përfshin varjen nga poshtë për të rritur rrjedhën e gjakut në lëkurën e kokës.

Filloni duke aplikuar vajin e ullirit, vajin e arganit ose vajin e arrës së kokosit në flokët tuaj dhe të bëni një masazh duke u përqëndruar në skalpin e kokës dhe duke i krehur flokët në mënyrë të plotë.

Përdorni gishtërinjtë tuaj për të masazhuar kokën në qarqe, duke kaluar në mes një lëvizje në drejtim të akrepave të akrepave të orës dhe në të kundërt për rreth 5 minuta.

Shtrihuni në shtratin tuaj me kokën të varur poshtë dhe qafën tuaj të mbështetur nga buza e shtratit.

Mbajeni këtë pozicion për 4 minuta, dhe ju jeni mbaruar!

Pasi të kalojnë 4 minutat, manovroni ngadalë kokën përsëri në një pozicion natyror dhe lani vajin nga flokët. Këshillohet që ta kryeni këtë çdo ditë për një javë çdo muaj për të stimuluar rritjen e flokëve. Nëse doni të shkoni në hapin shtesë, mund të matni flokët tuaj çdo javë dhe të shënoni përparimin tuaj.

Ushtrime kardio

Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të promovuar rritjen e flokëve është duke kryer rregullisht ushtrime kardio, dhe këto duhet të jenë pjesë e rutinës suaj të kujdesit për flokët. Një ushtrim i tillë është hopi nga njëra-tjetra, i cili siç tregon emri, nënkupton hedhjen nga njëra anë në tjetrën.

Filloni duke qëndruar drejt me një hendek të gjerësisë së hip midis të dy këmbëve. Mbaji krahët të vendosura sikur të keni vrapuar.

Pastaj, përkulni pak gjunjët dhe hidhuni anash, majtas djathtas.

Vazhdoni ta përsërisni këtë proces.

Mënyra se si kjo kontribuon në rritjen e flokëve është falë lëshimit të sebumit, një substancë vajore që parandalon tharjen e kokës dhe flokëve tuaj. Për të shkuar një hap më tej, ju mund të dëshironi të pushoni në një banjë me avull pasi të jeni ushtruar, pasi rrit prodhimin e sebumit edhe më shumë.