©depositphotos

Sipas mjekëve, lodhja dhe dhimbja e shpejtë në muskuj dhe nyje është 75% e shkaktuar nga qëndrimi i gabuar në kompjuter dhe 25% nga mosrespektimi i ekuilibrit midis punës dhe pushimit.

Ne mblodhëm për ju rekomandimet e specialistëve se si të uleni siç duhet në punë në mënyrë që të mos keni probleme shëndetësore.

Dhimbje në këmbë

Mos i kryqëzoni këmbët. Përkeqëson qarkullimin e gjakut, shtrëngon venat dhe shkakton shqetësime në formën e sindromës së mpirjes dhe këmbëve të shqetësuara.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të rregulloni karrigen. Këmbët nuk duhet të varen, dhe buza e sediljes nuk duhet të shtypet nën gjunjë. Vendosni këmbët në dysheme ose në një stendë të veçantë në mënyrë që këmbët tuaja të jenë të përkulura në një kënd pak më të madh se 90 °.

Dhimbje shpine

Thellësia e karriges duhet të përputhet me gjatësinë e kofshës suaj. Nëse uleni në një karrige shumë të madhe, vendosni një jastëk nën bel për të marrë pjesërisht ngarkesën. Përndryshe, ju do të rrëshqisni poshtë, dhe kjo do të çojë në tension dhe dhimbje në shpinë.

Karrigia duhet të ketë një mbështetëse të rehatshme me një kurbë natyrale në mënyrë që pjesa e pasme të mos jetë në formën e një pikëpyetjeje.

Mos nxitoni për të ndryshuar pozicionin nëse nuk ndiheni rehat. Lërini muskujt tuaj të mësohen me sjelljen e saktë. Disa prej tyre do të pushojnë dhe pozat do të bëhen komode, por nuk do të ndodhin menjëherë.

Duart lodhen

Kur punoni në kompjuter, duart tuaja janë në tension të vazhdueshëm. Ngarkesa dhe pozicioni i gabuar mund të shkaktojnë dhimbje të shurdhër dhe bezdisëse, si dhe një ndjenjë të mpirjes në duar në mëngjes.

Pozicioni i shpatullave dhe parakrahëve do të jetë i saktë nëse tastiera dhe miu janë në nivelin e bërrylit. Kyçet duhet të jenë të drejta, jo të kthyera anash. Duart tuaja duhet të jenë të përkulura në bërryla në një kënd prej 90 ° dhe lirisht të shtrihen në tryezë.

Dhimbje qafe

Në mënyrë që të shmangni dhimbjen e qafës dhe kokës, është e rëndësishme të poziciononi siç duhet monitorin tuaj. Nëse është shumë i ulët, atëherë duhet të përkulni shpinën ose të rrëshkisni poshtë karriges. Kjo rrit ngarkesën në skajet e përparme të disqeve ndërvertebrore dhe mund të çojë në një hernie ose zgjatim.

Uluni në një karrige, mbyllni sytë dhe relaksohuni. Kur t’i hapni ato, pika në të cilën duhet të vendoset qendra e ekranit tuaj do të jetë pak para jush. Nëse është e nevojshme, përdorni një stendë nën monitor në mënyrë që të jetë në nivelin e syve. Ekrani duhet të jetë para jush dhe jo anash, kështu që ngarkesa në qafë dhe sytë tuaj është minimale.

Sytë e lënduar dhe të lodhur

Kur jeni duke punuar në kompjuter për një kohë të gjatë, mund të ketë një të ashtuquajtur sindromë të shikimit kompjuterik: vizion të paqartë, thatësi, skuqje. Pastaj – dhimbje koke dhe acarim.

Poziciononi monitorin përsëri. Mjekët besojnë se pozicioni optimal i qendrës së monitorit është në nivelin e syve, në një distancë prej rreth 50 cm nga fytyra juaj.

Hiqni shkëlqimin e ndritshëm nga ekrani. Nëse kompjuteri juaj qëndron pranë një dritareje, zhvendoseni ose vendosni perde. Rregulloni shkëlqimin, kontrastin dhe madhësinë e shkronjave.

Do të jetë e dobishme të vendosni syze speciale të cilat shfaqin një pjesë të spektrit. Në këtë mënyrë, sytë tuaj do të lodhen më pak, dhe ju do të mbroni shikimin tuaj.

Mos harroni për ushtrimet e syve. Ju mund të shikoni nga dritarja ose të “skanoni” dhomën me sytë tuaj çdo orë për të paktën 20 sekonda. Ju gjithashtu mund të bëni ushtrime të thjeshta për sytë.

Lodhje e shpejtë

Nëse një person bën një mënyrë jetese sedentare dhe është i dhënë pas ushqimit të yndyrshëm të ëmbël, kolesteroli mblidhet në muret e brendshme të enëve të tyre. Venat shtrihen, dhe valvulat ndalojnë së përballuri me funksionin e tyre.

Shfaqen ndjesi të pakëndshme: dhimbje, ndjenjë lodhjeje në këmbë, ënjtje të këmbëve dhe presion i lartë i gjakut. Simptomat zakonisht ndodhin vonë në mbrëmje.

Bëni të paktën pak kohë për ushtrime çdo ditë. Bëni gjimnastikë të thjeshtë që nuk do të zgjasë më shumë se 15 minuta. Mundohuni të ecni më shumë në vend që të hipni në makinë ose të përdorni transportin publik. Dhe, më e rëndësishmja, hani shëndetshëm.