© shutterstock.com

Në ditët e sotme, numri i artikujve të rremë që lundrojnë përreth rritet çdo ditë. Nga telefonat inteligjentë të rremë me ekrane më të hollë tek çantat false, të cilat bëhen gjithashtu me lëkurë të vërtetë, është e vështirë t’i dallosh këto mashtrues – shpesh duket sikur nuk ka asnjë ndryshim.

Por nuk është. Thjesht duhet të shikoni pak më afër dhe mund të gjeni ndryshime të vogla.

Ne duam t’ju ndihmojmë të shmangni situatat e mashtrimit dhe gjetëm disa këshilla të thjeshta për t’ju ndihmuar të njihni të falsifikuarat.

Kontrolloni për të parë se si duket logo në një pajisje.

© shutterstock.com

Objektet e rreme nuk janë vetëm me cilësi të dobët, por ato mund të jenë edhe të rrezikshme sepse nuk kalojnë në testimin ose çertifikimin e duhur. Por në rast se jeni në një situatë ku nuk e dini nëse keni një falsifikim ose një origjinal, këtu janë disa këshilla.

 • Logoja do të shtypet gabim ose do të shfaqet me njolla. Mund të kontrolloni logon origjinale në telefonin tuaj dhe ta krahasoni atë me veglën në fjalë.
 • Ndihet shumë e lehtë.
 • Ka një ngjyrë të verdhë në vend të së bardhës.
 • Plastika duket e bërë dobët ose e bashkuar.

Kontrolloni metalin dhe tingullin në orët e shtrenjta.

© Coloneljessecuster / reddit

Tregjet mund të jenë një vend i shkëlqyeshëm për të gjetur orë të rralla luksoze. Por është e rëndësishme të dini se si të zbuloni mashtrimet.

 • Orët më të shtrenjta kanë mekanizma të lëmuar, që do të thotë se nuk duhet të ketë tinguj që dridhen. Vendosni orën afër veshit tuaj dhe nëse dëgjoni ndonjë tingull, është më mirë ta lini.
 • Gdhendjet në orët e bukura janë zakonisht më të mprehta.
 • Orët e rreme zakonisht bëhen me materiale më të lira dhe më të lehta se ato origjinale.

Kontrolloni qepjet në rroba dhe këpucë.

© legitcheckapp / reddit

Cilësia e sendeve origjinale dhe të shtrenjta gjithashtu ndryshon. Qepjet do të jenë shumë më të pastra dhe më të forta për sendet autentike, ndryshe nga homologët e tyre. Veshjet dhe këpucët origjinale shpesh kanë më shumë qepje për centimetër katror. Vijat nuk do të jenë aq të drejta sepse ato me gjasë përdorin më pak material pasi kushton më pak.

Kontrolloni etiketat në rroba.

© yung-malibu / reddit, © dylonsim / reddit

Gjithmonë kontrolloni etiketat. Ata mund të thonë shumë nëse marka është e rreme apo jo.

 • Prodhuesit e rremë zakonisht përdorin pajisje fabrike me cilësi më të ulët, kështu që etiketat mund të qepen keq.
 • Kushtojini vëmendje detajeve. Etiketa e madhësisë do të jetë me një ngjyrë tjetër dhe me cilësi të dobët në krahasim me pjesën origjinale dhe shkronjat në të mund të kenë hapësirë të ndryshme.
 • Shpesh, ka një numër serial në etiketën e madhësisë për markat më të shtrenjta.

Kontrolloni mbështjelljen e kozmetikës dhe parfumit tuaj.

Kozmetikat Contreifet nuk janë shaka! Kjo sepse ne i përdorim këto produkte në trupat tanë, kështu që do të dëshironim të dinim se gjithçka është testuar dhe çertifikuar. Këtu janë disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë të shmangni blerjen e falsifikimeve:

 • Selofani zakonisht duhet të mbështillet fort rreth kutive.
 • Produktet e rreme shpesh kanë zorrë plastike ose metal të një cilësie më të ulët.
 • Produktet e imëta duhet të futen në kuti në mënyrë perfekte.

Kontrolloni pullat.

Nëse dëshironi të blini një xhaketë ose pallto, hidhni një vështrim në butonat brenda dhe jashtë. Markat e bukura do të kenë plastikë me cilësi të mirë me emrin e kompanisë të gdhendur.

Falsifikimet do të përdorin plastikë të lirë dhe të lehtë, dhe nganjëherë do të jenë të pa etiketuar. Pullat gjithashtu duhet të qepen në mënyrë të sigurt dhe nuk do të mbahen nga vetëm disa qepje.

Kontrolloni cilësinë e ekranit kur bëni pazar për smartphone.

© TechSmartt / youtube

Falsifikimet mund të duken tepër profesionale dhe nganjëherë është e vështirë të gjesh ndryshime midis tyre dhe iPhone origjinal. Por akoma, është e mundur kur bëni sa vijon:

 • Kur ndizni telefonin për herë të parë, ekrani mund të mos jetë aq i ndritshëm sa ishte kur keni testuar iPhone7, për shembull.
 • Numrat në kalendar mund të kenë një shkronjë tjetër.
 • Ekrani nuk duhet të jetë i trashë. Kjo lloj gjëje ndodh kur përdoret një panel me rezolucion të ulët.
 • Fotografia nuk duhet të jetë e paqartë.

Shkarkoni një aplikacion të veçantë për zbulimin e falsifikimeve.

© legitcheckapp / reddit

Nëse vendosni të kaloni në nivelin tjetër kërkimin tuaj për mashtrim, mund të shkarkoni një aplikacion të veçantë që njeh rroba, këpucë dhe pajisje të rreme. Në këtë mënyrë, kur po blini sende nga dyqane të ndryshme, do t’ju ndihmojë të shmangni mashtrimet dhe të kurseni para.

Aplikacioni zbulon detaje të vogla si në foton më sipër. Për shembull, “maja” e gjuhës është paksa e zgjatur në krahasim me kopjen autentike.