©depositphotos

Nëse vuani nga venat me variçe, mjeku juaj ndoshta ju tha që të ushtroheni rregullisht.

Megjithëse stërvitja ju ndihmon të qëndroni në një peshë të shëndetshme, e cila mund të lehtësojë simptomat e shkaktuara nga venat e fryra, disa lloje të aktivitetit fizik mund të jenë armiku juaj më i madh.

Për shembull, ngritja e peshave pengon rrjedhën e gjakut ndërmjet këmbëve dhe zemrës, duke bërë që gjaku të grumbullohet dhe të dëmtojë venat. Edhe pse venat me variçe nuk mund të shërohen përgjithmonë pa trajtim, ushtrimet e rregullta mund të parandalojnë përparimin e kësaj gjendje shqetësuese.

Është përgatitur ky koleksion ushtrimesh të thjeshta dhe efektive që nuk kërkojnë ndonjë pajisje të veçantë dhe mund të bëhen pothuajse kudo. Dhe mos harroni të shikoni seksionin në fund të artikullit.

Biçikleta

Biçikleta stimulon muskujt e pulpave dhe e mban gjakun të rrjedhë në drejtimin e duhur. Dhe edhe nëse nuk keni biçikletë ose është një ditë me shi, ju mund ta bëni këtë ushtrim të thjeshtë në komoditetin e shtëpisë tuaj.

 • Shtrihuni në shpinë dhe ngrini këmbët në ajër për të bërë një kënd 90 gradë.
 • Ngadalë shtrini këmbën tuaj të djathtë jashtë duke mbajtur këmbën tuaj të majtë të përkulur.
 • Kthejeni këmbën tuaj të djathtë në pozicionin fillestar, ndërrojini dhe përsërisni.

Ashensorët e këmbëve

Ky ushtrim i thjeshtë nuk kërkon ndonjë pajisje të veçantë. Kur bëhet rregullisht, mund të përmirësojë qarkullimin e gjakut në vena.

 • Shtrihuni në shpinë.
 • Ngrini njërën këmbë njëkohësisht.
 • Mbajeni këmbën në ajër për disa sekonda.
 • Ndryshoni këmbët dhe përsëritni.

Zgjatimet

Kur bëni ushtrime të tilla, ju jeni duke ushtruar muskujt e këmbës gjë që rrit sasinë e rrjedhjes së gjakut në zemër. Si rezultat, zemra juaj punon më shumë dhe ndihmon për të mbajtur venat tuaja në formë të mirë.

 • Qëndroni drejt me krahët mbajtur poshtë në anët tuaja.
 • Bëni një hap të madh përpara me këmbën tuaj të majtë.
 • Filloni të përkulni gjurin tuaj të majtë ndërsa mbani shpinën drejt, sytë tuaj përpara dhe krahët në anët tuaja.
 • Përkulni gjurin tuaj të majtë derisa të arrijë një kënd 90 gradë.
 • Mbajeni këtë pozë për 10 sekonda dhe pastaj kthehuni në një pozicion në këmbë.

Ngritjet e thembrës

Ky ushtrim ndërton forcën e muskujve të pulpave dhe përmirëson qarkullimin e gjakut të trupit tuaj. Ato nuk kërkojnë shumë përpjekje dhe mund të kryhen edhe nga njerëz që nuk kanë punuar për një kohë të gjatë.

 • Qëndroni drejt me këmbët paralele.
 • Ngrini ngadalë gishtat e këmbëve, duke shtrirë muskujt e viçit.
 • Ulni gishtat në dysheme dhe ngrini thembrat, duke përsëritur sa herë që ndiheni rehat.

Lëkundjet

Lëkundja është e ngjashme me ngritjen e thembrave. Me një hap shtesë, ky ushtrim mund të ndihmojë gjithashtu në ekuilibrin tuaj.

 • Qëndroni drejt me thembrat tuaja së bashku, drejtoni gishtërinjtë.
 • Ngrihuni në majë të gishtave.
 • Ngadalë uluni poshtë.
 • Shkoni përsëri në thembra, gishtërinjtë tuaj të ngrihen nga toka.

Përkulja e gishtërinjve

Ky është një ushtrim i lehtë që mund ta bëni kur jeni në një pushim në punë, udhëtoni, apo edhe prisni në një radhë të gjatë. Në shtëpi, shtrihuni në dyshek ose në dysheme me këmbët e shtrira para jush.

 • Shtrijini gishtërinjtë tuaj përpara sa të mundeni, pastaj kthehuni.
 • Përsëriteni këtë ritmikisht për 20 herë për këmbë.

Ngritja e këmbëve tuaja

Nëse vuani nga venat me variçe, mjekët rekomandojnë ngritjen e këmbëve në ose mbi nivelin e zemrës kur është e mundur. Ndihmon në lehtësimin e këmbëve të ënjtura ose me dhimbje dhe përmirëson rrjedhën e gjakut në pjesën tjetër të trupit tuaj.

 • Shtrihuni në shpinë në dysheme ose në shtratin tuaj.
 • Ngrini këmbët drejt në ajër ose mbështetini ato në mur.
 • Mbajeni këtë pozicion për disa minuta dhe më pas ulni këmbët në tokë.

E fundit, Lani këmbët me ujë të ftohtë

Dushet e ftohta përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe e bëjnë gjakun të ketë më pak të ngjarë të bashkohet në venat tuaja. Një dush i ftohtë ditor mund të ndihmojë në uljen e venave të merimangës dhe variçeve, pasi grumbullimi i gjakut bën që venat tuaja të fryhen dhe të bëhen të dukshme nën lëkurën tuaj. Rrjedha e përmirësuar e gjakut gjithashtu është e dobishme për shëndetin tuaj të përgjithshëm kardiovaskular.