©depositphotos

Kur një trup lëshon një aromë që të tjerëve mund të ju duket si e pakëndshme, ajo njihet si aroma e trupit. Djersa thuhet se është shkaku kryesor i aromës. Megjithatë, kjo nuk është mjaft e saktë pasi është virtualisht pa erë për njerëzit.

Është shumëzimi i shpejtë i baktereve në prani të djersës dhe ndarja e tyre në acide që shkakton përfundimisht erën e pakëndshme. Më e rëndësishmja, aroma e trupit duhet të konsiderohet një arsye për t’u shqetësuar sepse thotë shumë për problemet e mundshme shëndetësore si diabeti, problemet e mëlçisë ose dieta e gabuar.

Në këtë artikull, ne mblodhëm disa fakte në lidhje me erën e trupit dhe shkaqet e mundshme të saj.

Nëse trupi juaj ka erë fekale …

… mund të shkaktohet nga bllokimi i zorrëve. Kjo është një gjendje mjaft shqetësuese, që ndodh kur ka një bllokim në zorrën e trashë ose të hollë. Një bllokim i tillë në traktin e zorrëve zakonisht shkakton frymëmarrje që mban erë si jashtëqitje, dhe gjithçka që ha vetëm do të përkeqësojë erën e keqe të gojës.

Për më tepër, problemet me tretjen e ushqimit mund të shkaktojnë një erë të keqe të djersës. Djersa nga sqetullat preken më shumë, megjithëse pjesë të ndryshme të trupit gjithashtu mund të prodhojnë djersë me erë fekale.

Nëse keni erë të hidhur …

… atëherë mund të duhet të vizitoni një mjek sepse kjo tregon për probleme me mëlçinë tuaj. Një mëlçi e plogësht prodhon një larmi kimikatesh që kanë erë të veçantë, dhe kjo patjetër që do të ndikojë në erën e keqe të trupit tuaj. Një mëlçi e dëmtuar karakterizohet gjithashtu nga simptoma si problemet e tretjes dhe të përzierat.

Nëse trupi juaj vjen si era peshk…

… ju mund të keni një çrregullim të quajtur Sindroma e Erës së Peshkut ose Trimetilaminuria. Ajo manifestohet në një erë jo të mirë të trupit dhe aromën e peshkut të kalbur, tek djersa dhe frymëmarrja e njerëzve me këtë çrregullim për shkak të sekretimit të tepruar të trimetilaminurisë (TMA).

Fatkeqësisht, kjo është gjenetike dhe simptomat ndihen që nga lindja. Shkaqe të tjera të erës së peshkut mund të ndodhin si rezultat i një tepricë proteinash në dietë ose nga prania e baktereve specifike. Kjo është arsyeja pse trajtimi i këtij sindromi, përveç antibiotikëve dhe locioneve specifike të acidit, përfshin disa kërkesa dietike.

Nëse keni erë të ëmbël …

… kjo mund të jetë një shenjë e diabetit. Trupi juaj mund të ketë një erë të ëmbël ose me shije frutash për shkak të niveleve të larta të ketoneve në qarkullimin e gjakut. Nëse urina juaj ka këtë erë specifike, mund të jetë gjithashtu një simptomë e sëmundjes së urinës. Është një çrregullim metabolik i cili shkakton një paaftësi për trupin për të shpërbërë aminoacidet valinë, leucinë dhe izoleucinë.

Nëse keni erë veze të kalbur …

…mund të hani shumë mish. Mishi është një produkt që është i rëndë për sistemin e tretjes, prandaj njerëzit që hanë shumë mish çdo ditë mund të kenë një erë të neveritshme sulfurike si vezët e kalbura.

Kjo erë specifike shkaktohet nga përmbajtja e lartë e aminoacideve që përmbajnë squfur në mish – veçanërisht mishi i kuq. Nuk ka dëm në këto aminoacide, por ato duhet të treten mirë, gjë që nuk është aq e zakonshme.

Nëse keni erë djerse dhe djersitni shumë …

… ju duhet të testoheni për hiperhidrozë, që është, në thelb, djersitje e tepruar. Megjithëse sëmundjet neurologjike, endokrine, infektive dhe sëmundje të tjera sistemike ndonjëherë mund të shkaktojnë hiperhidrozë gjithashtu, shumica e rasteve ndodhin tek njerëzit të cilët janë të shëndetshëm.

Nxehtësia dhe emocionet mund të jenë shkaktarë të hiperhidrozës, por shumë njerëz që vuajnë nga ky çrregullim djersiten kryesisht në orët e tyre të zgjimit – madje edhe në temperatura normale dhe pa ndonjë stres. Zonat kryesore të djersës së trupit të njeriut janë sqetullat, zona e ijeve dhe këmbët.