©depositphotos

Shumë njerëz vuajnë nga dhimbja në trupin e tyre për shkak të qëndrimit të dobët. Prej kësaj lindi metoda Mizoguchi.

Përbëhet nga një seri ushtrimesh të thjeshta që duhen vetëm disa minuta për t’u bërë. Por ato duhet të kryhen rregullisht në mënyrë që ju të mund të korrigjoni qëndrimin tuaj dhe të merrni përfitime të tjera pa pasur nevojë të bëni shumë përpjekje.

Kjo metodë u krijua nga një valltare me emrin Yoko Mizoguchi e cila pretendon se metoda e saj ndihmon në lirimin e nyjeve dhe rifitimin e fleksibilitetit.

Megjithëse libri i Mizoguchi aktualisht është i disponueshëm vetëm në Spanjisht, ne dëshirojmë t’ju tregojë disa ushtrime themelore nga metoda, në mënyrë që të mund t’i praktikoni ato kur të keni disa minuta pushim ndërmjet takimeve. Qëndroni të vëmendshëm sepse ne gjithashtu do t’ju tregojmë për përfitimet e kësaj metode.

Cila është metoda e Mizoguchi…

Metoda Mizoguchi është një aktivitet fizik që bazohet në shtrirjen e nyjeve. Qëllimi është të rikuperojmë lëvizshmërinë natyrore të trupave tanë dhe të marrim një formë ideale të trupit pa bërë shumë përpjekje. Autorja, Yoko Mizoguchi, e konceptoi këtë metodë për njerëzit që e kanë të vështirë të kryejnë rutina fizike intensive, të tilla si ato të nevojshme për yoga ose pilates, dhe që kërkojnë të zvogëlojnë tensionin e muskujve.

Pjesa më e mirë është që rutina e propozuar nga Mizoguchi do të marrë vetëm disa minuta nga koha juaj.

Ecja me vithe

Ky ushtrim, ka të bëjë vetëm me lëvizjen në dysheme duke përdorur vithet sikur të jeni duke ecur. Për ta bërë këtë, duhet të uleni me gjunjët e përkulur anash (siç shihet në imazh). Ndërsa jeni ulur drejt, lëkunduni anash sikur të jeni duke ecur dhe objekti juaj të ishin këmbët tuaja.

Ky ushtrim përmirëson lëvizjen e legenit dhe ijëve, gjë që do të përmirësojë koordinimin dhe rezistencën tuaj, veçanërisht kur ecni normalisht.

Rrotullimi i supeve

Ky është një nga ushtrimet më themelore dhe më të lehta që përfshihet në shumicën e rutinave. Këtë mund ta bëni duke qëndruar në këmbë ose ulur. Vetëm lëvizni shpatullat tuaja në qarqe, duke filluar me rrotullimin e tyre përpara dhe pastaj prapa, për të lehtësuar tensionin që mblidhet në shpatullat dhe qafën tuaj.

Ushtrimi është perfekt për ata që punojnë me orë të tëra para kompjuterit ose që bëjnë detyra të menaxhimit të zyrës.

Rrotullimet e teheve të shpatullave

Ky është një tjetër ushtrim shumë i rekomanduar për ata që kalojnë shumë kohë të ulur në një zyrë. Ideja është mjaft e drejtpërdrejtë: lëvizni shpatullat për të bërë një kryq imagjinar me shpinë. Filloni duke i lëvizur ato nga lart poshtë, pastaj përpara prapa. Në fund, rrotulloni të gjithë shpinën majtas. Do të duhen vetëm disa sekonda, por mund të lehtësojë tensionin në shpinë.

Masazhi i të pasmeve

Ky ushtrim zgjat rreth një minutë dhe gjithçka që ju nevojitet është një top tenisi ose top golfi për ta bërë atë. Ju duhet të filloni duke u shtrirë në shpinë në dysheme. Pastaj vendosni topin nën njërën nga vithet dhe filloni të përdredhni ijet për rreth 30 sekonda.

Pastaj përsërisni, por këtë herë, me mollaqen tjetër. Duke bërë këtë, ju do të përmirësoni lëvizjen e ijeve tuaja si dhe do të çlironi çdo tension muskulor në legenin tuaj.

Shtrirja e kyçit të këmbës

Ju mund ta bëni këtë ushtrim nga karrigia juaj e zyrës dhe do të duhen vetëm disa sekonda – kështu që nuk ka asnjë justifikim për të mos e bërë atë! Filloni duke hapur këmbët përpara jush. Pastaj, lëvizni këmbët para dhe mbrapa. Mundohuni t’i mbani ato të mos lëvizin anash për rezultatet më të mira. Kjo do të lehtësojë tensionin në kyçet e këmbëve, dhe me kalimin e kohës, do t’ju ndihmojë të ecni me më shumë elegancë.

Përfitimet e metodës së Mizoguchi

Sipas Mizoguchi, metoda ka përfitime të shumëfishta për trupat tanë, sepse përqendrohet në çlodhjen e nyjeve të vendosura në ije, legen, krahë dhe këmbë pa pasur nevojë për trajnim fizik intensiv. Ajo gjithashtu pretendon që nëse i përmbaheni metodës dhe nëse me të vërtetë bëni të gjitha ushtrimet e përmendura më lart, mund të merrni rezultatet e mëposhtme:

  • Rikuperoni fleksibilitetin e trupit tuaj.
  • Ulni tensionin muskulor.
  • Fitoni forcën dhe rezistencën e ekuilibrit në të dy anët e trupit.
  • Krijoni një ekuilibër më të mirë të sistemit nervor.
  • Krijoni një figurë më të hollë.
  • Rregulloni funksionin motorik me ri-akomodimin e trupit tuaj.
  • Eliminoni problemet me tretjen (të tilla si kapsllëku).
  • Tonifikoni muskujt që zakonisht nuk i ushtroni.
  • Koordinoni lëvizjet më mirë për të arritur një mënyrë më të butë dhe elegante të ecjes.

Për të nxjerrë më të mirën nga rutina, duhet të kaloni rreth 30 sekonda duke bërë çdo ushtrim dhe të përsërisni të gjithë rutinën të paktën një herë në ditë, çdo ditë.

Meqenëse është një rutinë e thjeshtë, mund ta bëni gjatë pushimeve në zyrën tuaj ose edhe të filloni ndërsa jeni ende duke punuar dhe më pas të vazhdoni më vonë gjatë ditës.

A kaloni mjaftueshëm kohë duke u kujdesur për trupin tuaj çdo ditë? Ne do të dëshironim të dinim nëse keni ndonjë teknikë ose ushtrim tjetër që mund të ndihmojë të tjerët të zvogëloni dhimbjen nga ulja për orë të gjata.