Sunday, December 4, 2022
BallinaShtëpia Ime10 Gjëra që Janë në Çdo Shtëpi dhe Duhen Zëvendësuar

10 Gjëra që Janë në Çdo Shtëpi dhe Duhen Zëvendësuar

Ndryshe nga shumica e produkteve që mund të marrim në supermarket apo dyqane, ka objekte që nuk vijnë me datën e skadencës të stampuar, gjë që mund ta bëjë më pak të qartë jetëgjatësinë e tyre dhe të krijojë konfuzion rreth afatit për t’i konsumuar pa dëmtuar shëndetin.

Ne kemi përpiluar një listë të disa gjërave që ndoshta i keni në shtëpinë tuaj dhe i përdorni rregullisht, datat e skadencës së të cilave mund të mos i dini.

Shishe: të paktën çdo 6 muaj

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Shishet me të çara dhe çngjyrosje në materialin e tyre duhet të ndërrohen menjëherë, pasi mund të dëmtojnë shëndetin dhe sigurinë e foshnjës tuaj. Që të mos ndodhë kjo, është më mirë të mos i pastroni me sfungjerë të ngurtë. Nëse në pamje të parë duket mirë, rekomandohet t’i ndërroni çdo 6 muaj (qoftë plastike ose qelqi).

Qeset e çajit: 2 vjet

© Depositphotos.com

Ndonëse qeskat e çajit nuk skadojnë, ato humbasin cilësinë e tyre pas dy vitesh. Për këtë arsye, nëse nuk pini shumë nga ky infuzion dhe keni qeska në të gjithë shtëpinë tuaj, është mirë që t’i ruani në frigorifer kështu që se do të zgjasin më gjatë.

Ujë në shishe: 2 vjet

© Depositphotos.com

Le të jemi të qartë: uji në vetvete nuk ka një datë skadence, por kjo nuk do të thotë se nuk mund të prishet duke u vendosur në një enë plastike. Duke qenë se ky produkt mund të rrjedhë gjatë muajve, rekomandohet të mos ketë më shumë se dy vjet pas datës së prodhimit.

Sapun: 3 vjet

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Ne të gjithë besojmë se sapuni, duke qenë produkti që është, nuk mund të bëhet kurrë i pistë apo të skadojë. Megjithatë, është e lehtë të vërehet kur ata vjetërohen dhe humbin vetitë, pasi tregojnë thatësi dhe çarje. E rëndësishme është të mos i ruani për më shumë se tre vjet.

Insekt-largues: 3 vjet

© Depositphotos.com

Edhe pse nuk ka asnjë përgjigje të vetme në këtë rast, meqenëse koha që kalon nga prodhimi i tij nuk mund të ndikojë në lëkurë, besohet se repelentët pushojnë së vepruari pas tre vjetësh, prandaj është më mirë t’i hiqni qafe.

Çarçafët: 2 vjet

© Depositphotos.com

Kohëzgjatja e çarçafëve varet nga materiali me të cilin janë bërë.Megjithatë si rregull i përgjithshëm mund të thuhet se ato duhet të ndërrohen çdo dy vjet Që të mos humbasin cilësinë e tyre më parë këshillohet larja e tyre të paktën çdo dy javë.

Dheu në vazo: ndërmjet 12 dhe 18 muajsh

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Dheu në vazo që nuk ndryshohet ose përzihet me dherëra të tjera zakonisht humbet shumë nga vetitë e tij ushqyese pas 12 deri në 18 muaj. Për këtë arsye, është një praktikë e mirë që të vendosni pak dhe të ri të paktën çdo dy muaj në mënyrë që këto lëndë ushqyese të rinovohen.

Tapa veshi: midis 2 dhe 4 javësh

© Depositphotos.com , © Depositphotos.com

Nëse jeni një nga personat që e kanë të vështirë të flenë me zhurmë dhe përdorni tapa veshi, duhet të dini se këto, megjithëse janë të ripërdorshme, kanë një jetë të dobishme nga 2 deri në 4 javë. Gjithashtu, kontrolloni periodikisht pastërtinë e tyre dhe sigurohuni që nuk janë konsumuar para se të ketë kaluar ajo periudhë.

Furçë dhëmbësh: 3 muaj

Shumë njerëz e ndërrojnë furçën e dhëmbëve vetëm kur ajo fillon të duket e vjetër, por e vërteta është se nëse duam të kujdesemi për higjienën orale, duhet ta ndërrojmë atë çdo 3 muaj. Gjithashtu kur qimet janë të deformuara ose kur sapo kemi pasur grip apo infeksion.

Furçat e grimit: 3 muaj

© Depositphotos.com

Makeup-i skadon dhe nuk kemi asnjë dyshim për këtë. Por po furçat? Sa herë i përdorim ato mbushen me baktere nga fytyra apo sytë, ndaj rekomandohet që të ndërrohen çdo tre muaj për të na mbrojtur nga infeksionet.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments