Thursday, March 23, 2023
BallinaKëshilla10 Këshilla për t'i Ruajtur Frutat dhe Perimet Deri në Pranverë

10 Këshilla për t’i Ruajtur Frutat dhe Perimet Deri në Pranverë

Perimet dhe frutat janë furnizimi ynë me vitamina për dimër. Disa prej tyre janë kapriçioze dhe kërkojnë kujdes të veçantë: për shembull, qepët dhe patatet nuk duhet të jenë afër.

Ne do t’ju mësojmë se si t’i ruani sa më gjatë dhuratat e natyrës, në mënyrë që ato të qëndrojnë deri në pranverë.

Qepët

Me qepët mund të përdorni metodën e gjyshes: vendosini në geta. Kështu përballon në mënyrë të përkryer detyrën e ruajtjes, sepse perimet kanë nevojë për ajër, por nuk mund të durojnë lagështinë.

Disa vendosin qepë në një enë me patate. Mos e bëni këtë gabim, sepse patatet do të japin lagështi dhe qepët do të kalben. Nëse nuk dëshironi që getat të varen në kuzhinë, blini një shportë të bukur prej thurjeje dhe korrja do të zgjasë deri në pranverë.

Patatet

Patatet kanë nevojë për errësirë ​​dhe freski. Është ideale për të zhvendosur të korrat rrënjë me gjethe rowan, sepse ato do të sekretojnë fitoncidet dhe do të mbrojnë të korrat nga kalbja. Mos vendosni qepë dhe mollë afër: këto fruta prodhojnë gaz që prish patatet.

Panxhari

Panxhari është pothuajse i vetmi fqinj i mirë për patatet kapriçioze. Thith lagështinë e tepërt dhe mbetet i fortë vetë. Por duhet të vihet jo i përzier në mënyrë kaotike, por mbi patate.

Mollët

Mollët ruhen në një vend të errët të freskët, si për shembull një bodrum, në një temperaturë nga 0 deri në +7 °C. Një kuti e dyfishtë kartoni në korridor është gjithashtu e përshtatshme, më e rëndësishmja, mos harroni të ajrosni frutat herë pas here. Dhe është gjithashtu mirë të bëhen vrima për “frymëmarrje”.

Ju mund të përdorni një ballkon. Në mollët e paizoluara do të zgjasë për 2-4 muaj, në të izoluar – deri në gjashtë muaj. Merret një kuti kartoni dhe çdo mollë paketohet në letër.

Ekziston një truk i tillë për të mbrojtur mollët nga kalbja: aplikoni glicerinë të zakonshme të farmacisë në një leckë dhe fshijeni çdo frut. Ose lani mollët në një solucion të dobët mangani.

Karrota

Më shpesh, karotat vendosen në një enë me mbushës natyral: rërë, lëvore qepë dhe madje edhe tallash. Thith lagështinë dhe parandalon që perimet të prekin njëra-tjetrën. Karotat ruhen më së miri në bodrum në një temperaturë nga 0 në +2 °C. Kështu edhe ajo do të qëndrojë në apartament për disa muaj.

Ekziston një truk për gatimin e shpejtë të supave dhe zierjeve. Karotat qërohen, fërkohen në një rende të madhe dhe mbështillen me film ushqimor. Ju duhet të merrni një sallam të trashë sa një karotë e madhe. Sipas nevojës, një pjesë thjesht shkëputet prej saj. E gjithë kjo ruhet në mënyrë të përkryer në frigorifer deri në pranverë.

Hudhra

Hudhra është mjaft modeste për sa i përket ruajtjes. Ajo ka nevojë për ajër dhe hije, dhe pa lagështi. Tradicionalisht, hudhra varet në gërsheta në kuzhinë ose në korridor. Mund ta vendosni në geta ose rrjeta (për shembull, nga ato të portokalleve). Ose mund të shpërndaheni në kuti, shporta ose kuti të cekëta, por shtresa nuk duhet të kalojë 15 cm. Një parakusht është prania e vrimave të ventilimit në enë.

Lakra

Lakra ruhet keq në shtëpi. Temperatura ideale për të është nga 0 në +2 °C. Lakra duhet të pastrohet dhe të mbështillet në letër ose film ushqimor – 3 shtresa do të jenë të mjaftueshme. Gjëja kryesore është që kokat të mos prekin njëra-tjetrën. Perimet duhet të ekzaminohen periodikisht për kalbje.

Kungull

Kungujt mund të ruhen nën shtrat nëse temperatura në dhomë nuk është më e lartë se 20 °C. Opsioni më i mirë është një ballkon me xham, ku temperatura nuk bie nën 3 °C. Në këtë rast, dërrasat ose kartoni vendosen në ballkon, një gazetë vendoset në krye. Kungujt renditen në mënyrë që të mos vijnë në kontakt me njëri-tjetrin. Perimet mbulohen me një batanije të ngrohtë.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments