Wednesday, February 1, 2023
BallinaKuriozitete10 Rregulla Fikse që Shoqërueset e Fluturimit Duhet t'i Respektojnë me Përpikmëri

10 Rregulla Fikse që Shoqërueset e Fluturimit Duhet t’i Respektojnë me Përpikmëri

Stjuardesat u shfaqën për herë të parë në fillim të shekullit të njëzetë dhe ishin të gjithë meshkuj.

Shoqëruesja e parë femër ishte një infermiere 25-vjeçare në vitin 1930, dhe në vitin 1936, gratë kishin zëvendësuar pothuajse tërësisht burrat në këtë punë.

Kërkesat për femrat bëheshin më të rrepta çdo vit dhe nuk kishin të bënin vetëm me aftësinë fizike, por edhe me pamjen e jashtme. Vendosëm të zbulojmë se si kanë ndryshuar rregullat për stjuardesat dhe cilat kritere janë thelbësore sot.

Rregulla të rrepta të shekullit të kaluar

© Swissair / ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv / Stiftung Luftbild Schweiz, © CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

50-60 vjet më parë, kërkesat për stjuardesat ishin më të rrepta: ata duhej të kontrollonin peshën e tyre, të kishin një formë të veçantë trupore dhe të ndiqnin një kod specifik veshjeje me fustane të shkurtër e të ngushtë në vitet ’60 dhe ’70. Një stjuardesë që punoi gjatë asaj kohe tha se ishin të detyruar të mbanin një brez të veçantë për të krijuar format e nevojshme trupore. Nëse një stjuardesë shtonte peshë, arrinte moshën 32-35 vjeç ose martohej, ajo do të pushohej nga puna.

Sot, linjat ajrore nuk kontrollojnë jetën private të punonjësve të tyre ose nuk vendosin standarde të çmendura, por stjuardesat duhet të duken në një mënyrë të caktuar. Këtu janë disa nga këto rregulla.

Ato nuk kanë nevojë të jenë modele të mira.

© Rich Gallo / Wikimedia Commons, © CC-BY-SA-4.0

Pavarësisht keqkuptimit popullor, stjuardesat nuk duhet të duken si modele. Lartësia minimale duhet të jetë 5’2″, me një shtrirje krahu prej 6″ deri në 9″. Ata duhet të jenë në gjendje të arrijnë në raftet e bagazheve. Pesha llogaritet me indeksin e masës trupore, i cili duhet të jetë ndërmjet 18.5 dhe 24.9. Kërkesat mund të ndryshojnë në varësi të linjës ajrore.

Mosha ka rëndësi, por edhe femrat më të moshuara mund të jenë stjuardesa.

AFP / East News

Mosha minimale është nga 18 deri në 21 vjeç. Maksimumi zakonisht nuk përshkruhet sepse kjo do të konsiderohej diskriminim, por pas 30-32, gratë zakonisht gjejnë një punë në terren. Por nuk është gjithmonë kështu. Për shembull, fotografia e mësipërme është e një stjuardese amerikane, Bette Nash, në vitin 2017. Ajo ishte 81 vjeçe dhe ende fluturonte dhe punonte.

Ato duhet të kenë lëkurë të pastër.

© KK_face / Shutterstock

Një stjuardesë është fytyra e kompanisë. Kjo është arsyeja pse ata nuk duhet të kenë shenja në fytyrë ose pjesë të tjera të trupit që nuk mbulohen me rroba. E njëjta gjë vlen edhe për aknet, shenjat e lindjes dhe tatuazhet. Është në rregull të kesh një tatuazh në shpinë ose në ijë për shumicën e linjave ajrore, por edhe një i vogël në kyçin e këmbës, kyçin e dorës ose qafën do të thotë që nuk mund të punosh si stjuardesë.

Duhet të keni vizion perfekt.

© drugoenebo / Shutterstock

Stjuardesat duhet të kenë vizion të përsosur, ose mund të mbajnë lente kontakti. Linjat ajrore gjithashtu lejojnë syzet nëse përputhen me standardet e imazhit të kompanisë.

Një buzëqeshje prej yjesh të Hollivudit

©Depositphotos.com

Stjuardesat gjithmonë u buzëqeshin pasagjerëve dhe buzëqeshjet duhet të jenë të bukura. Dhëmbët e bardhë dhe të drejtë janë të nevojshëm. Telat lejohen në disa linja ajrore dhe të tjerat nuk janë të buta për punësimin e njerëzve me to. Por dhëmbët e shtrembër ose që mungojnë janë një jo-jo. Edhe nëse është një situatë e përkohshme, ky person nuk do të lejohet të punojë.

Flokët e thinjur lejohen vetëm kur dilni në pension.

© triocean / Shutterstock

Stjuardesat duhet të kenë flokë aq të gjatë sa të prekin qaforet e tyre, por ka edhe disa kërkesa për ngjyrën. Ju mund t’i lyeni flokët vetëm në nuanca natyrale dhe t’i drejtoni menjëherë rrënjët. Disa stjuardesa vendosin të bëjnë stilin ombre të flokëve, por më pas duhet të bëjnë një tufë flokësh në mënyrë që pjesët e lehta të mos duken.

Pa manikyr në nuancat e modës

Thonjtë me pamje të bukur janë një domosdoshmëri. Rregullat e çdo kompanie ajrore rregullojnë gjatësinë e thonjve dhe ngjyrën e tyre. Zakonisht, është klasik: ngjyra nudo, thonjtë francezë ose të kuqe, por jo shumë të gjatë.

Pa grim të rëndë me shumë konturime

© Leonard Zhukovsky / Shutterstock

Grimi është gjithashtu i nevojshëm dhe duhet të duket natyral, por zgjatja e qerpikëve dhe buzët e shndritshme janë të pranueshme. Disa linja ajrore lejojnë vetëm buzët e kuqe të nuancave të caktuara. Kompani të tjera kërkojnë që punonjësit e tyre të përdorin fondatinë, rouge, eyeliner dhe rimel.

Vetëm taka në aeroport

© Catch Me If You Can / Dreamworks Pictures and co-producers

Politikat e linjave të ndryshme ajrore mund të ndryshojnë, por shumica e tyre i detyrojnë stjuardesat të veshin taka në ndërtesat e aeroportit. Duket bukur, edhe pse nuk është shumë komode. Dhe gjatë fluturimit, gratë mund të veshin këpucë më praktike dhe të qëndrueshme.

Jo shumë bizhuteri, dhe gjithmonë një orë

© aappp / Shuttershock.com

Lejohet vetëm minimumi: 1 palë vathë të vegjël pa gurë të çmuar shumëngjyrëshe, jo më shumë se 2 unaza, duke përfshirë një unazë fejese. Por ato gjithmonë duhet të mbajnë një orë. Një stjuardesë nuk mund të punojë pa një. Çdo anëtar i ekuipazhit ka një orë për të gjurmuar kohën në rast emergjence, sepse një evakuim nuk duhet të zgjasë më shumë se 90 sekonda.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments